Voor al uw informatie

over zonnepanelen

Ga direct naar

Hoe werkt een zonnepaneel omvormer?

De populariteit van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk gestegen, en dat is niet zo vreemd. Het opwekken van energie via zonnepanelen is een duurzame manier om je energierekening te verlagen en bij te dragen aan een beter milieu. Maar hoe werkt een zonnepaneel omvormer eigenlijk? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is een zonnepaneel omvormer?

Een zonnepaneel omvormer, ook wel bekend als een PV-omvormer, is een onmisbaar onderdeel van een zonnepanelen systeem. Het zet de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt opgewekt om in wisselstroom (AC), die kan worden gebruikt door elektrische apparaten in huis of terug geleverd kan worden aan het elektriciteitsnet.

Een goede omvormer is van cruciaal belang voor het goed functioneren van een zonnepanelen systeem. Het zorgt voor een efficiënte omzetting van de opgewekte energie, wat leidt tot een hogere opbrengst en lagere energiekosten.

Hoe werkt het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom?

Zonnepanelen genereren gelijkstroom. Deze gelijkstroom is niet bruikbaar voor huishoudelijke apparaten, omdat deze alleen werken op wisselstroom. De zonnepaneel omvormer zet daarom de gelijkstroom om in wisselstroom.

Dit gebeurt in drie stappen:

  1. De gelijkstroom van de zonnepanelen wordt via kabels naar de omvormer geleid.
  2. In de omvormer wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom. Dit gebeurt door het gebruik van elektronische componenten, zoals transformatoren en condensatoren.
  3. De wisselstroom wordt via kabels naar de meterkast geleid, waar het kan worden gebruikt door huishoudelijke apparaten of kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Types zonnepaneel omvormers

Er zijn verschillende soorten zonnepaneel omvormers beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.

  1. String omvormers

Een string omvormer is de meest gebruikte vorm van omvormer. Het combineert de gelijkstroom van meerdere zonnepanelen tot één geheel en zet deze om in wisselstroom. Dit gebeurt via één kabel die van de zonnepanelen naar de omvormer loopt. String omvormers zijn relatief goedkoop en betrouwbaar, maar hebben als nadeel dat de prestaties van alle zonnepanelen afhankelijk zijn van de zwakste schakel. Als één zonnepaneel minder presteert, heeft dat direct invloed op de opbrengst van alle zonnepanelen in dezelfde string.

  1. Micro-omvormers

Micro-omvormers worden direct onder de zonnepanelen geplaatst en zetten de gelijkstroom van elk paneel apart om in wisselstroom. Dit heeft als voordeel dat de prestaties van elk paneel afzonderlijk worden geoptimaliseerd en dat één zwak paneel geen invloed heeft op de opbrengst van de andere panelen. Een nadeel van micro-omvormers is dat ze duurder zijn dan string omvormers en dat er meer componenten nodig zijn, waardoor er meer kans is op storingen.

  1. Power optimizers

Power optimizers zijn een combinatie van string omvormers en micro-omvormers. Ze worden tussen elk zonnepaneel en de string omvormer geplaatst en optimaliseren de prestaties van elk zonnepaneel afzonderlijk. Dit heeft als voordeel dat de prestaties van elk paneel worden geoptimaliseerd, zonder dat er meer componenten nodig zijn dan bij een string omvormer. Een nadeel is dat de kosten hoger zijn dan bij een string omvormer.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een omvormer?

Bij het kiezen van een zonnepaneel omvormer zijn er verschillende zaken om op te letten. Hieronder hebben we een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet:

  1. Capaciteit

De capaciteit van een omvormer wordt uitgedrukt in Watt en geeft aan hoeveel zonnepanelen de omvormer kan omzetten. Het is belangrijk om een omvormer te kiezen die voldoende capaciteit heeft voor het aantal zonnepanelen in je systeem.

  1. Efficiëntie

De efficiëntie van een omvormer geeft aan hoeveel van de opgewekte energie daadwerkelijk wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Hoe hoger de efficiëntie, hoe meer energie er wordt omgezet en hoe hoger de opbrengst.

  1. Garantie

Een goede garantie is belangrijk bij het kiezen van een omvormer. Let daarbij niet alleen op de lengte van de garantieperiode, maar ook op de voorwaarden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een garantie alleen geldt bij gebruik van specifieke zonnepanelen.

  1. Prijs

De prijs van een omvormer is uiteraard ook belangrijk. Een goedkope omvormer kan verleidelijk zijn, maar let er wel op dat deze vaak minder efficiënt zijn en een kortere levensduur hebben dan duurdere omvormers.

Conclusie

Een zonnepaneel omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnepanelen systeem. Het zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom en bepaalt daarmee de opbrengst en efficiëntie van het systeem. Bij het kiezen van een omvormer is het belangrijk om te letten op de capaciteit, efficiëntie, garantie en prijs. Door een weloverwogen keuze te maken, kun je optimaal profiteren van de voordelen van zonnepanelen en besparen op je energierekening.

Daarnaast is het belangrijk om te weten welk type omvormer het beste past bij jouw situatie. Een string omvormer is geschikt voor een situatie waarin alle zonnepanelen op een dak in dezelfde richting staan en dezelfde hoeveelheid schaduw ontvangen. Een micro-omvormer is geschikt voor situaties waarin er sprake is van schaduw, verschillende oriëntaties of hellingshoeken van de panelen. En een power optimizer is een goede optie wanneer je de prestaties van elk zonnepaneel apart wilt optimaliseren, zonder dat er meer componenten nodig zijn dan bij een string omvormer.

Tot slot is het belangrijk om de installatie van de omvormer en de zonnepanelen over te laten aan een gecertificeerde installateur. Deze kan ervoor zorgen dat de omvormer op de juiste manier wordt aangesloten en geïnstalleerd, waardoor je optimaal kunt profiteren van de voordelen van zonne-energie.

Kortom, een zonnepaneel omvormer is een onmisbaar onderdeel van een zonnepanelen systeem en heeft een grote invloed op de opbrengst en efficiëntie van het systeem. Door een weloverwogen keuze te maken bij het kiezen van een omvormer en deze te laten installeren door een gecertificeerde installateur, kun je optimaal profiteren van de voordelen van zonne-energie en besparen op je energierekening.

Verder lezen?